Operatii cataracta


Ce este CATARACTA?

Cataracta reprezinta opacifierea cristalinului. De obicei apare si evolueaza lent, la ambii ochi (de regula mai avansata pe un ochi).
Pacientii cu cataracta spun de cele mai multe ori ca vad in ceata, culorile sunt mai sterse, ii deranjeaza luminile puternice (soare, faruri) si au dificultati din ce in ce mai mari in a-si desfasura activitatile zilnice. Cataracta afecteaza in general persoanele cu varsta de peste 65 de ani, putand duce in stadiile avansate la o vedere foarte slaba, crescand riscul ca acesti pacienti sa cada, sa se loveasca sau sa nu se mai poata descurca.

Pacientul cu cataracta avansata pe ambii ochi are un handicap major in a se orienta, vede extrem de putin (uneori doar lumini si umbre), ceea ce il face sa fie trist, abatut, nemultumit de calitatea vietii sale. De cele mai multe ori, pacientii sunt adusi de catre membrii familiei, care observa mult prea tarziu ca ei nu se mai descurca si abia atunci ii programeaza la un consult. In ultimul timp, observam aparitia cataractei la varste din ce in ce mai mici.

Din fericire, cataracta se poate opera cu discomfort minim si rezultate foarte bune postoperator, permitand pacientilor sa isi recapete increderea si fericirea. Operatia este indicat sa se faca atunci cand cataracta nu este extrem de avansata, pentru rezultate optime (cataractele extrem de avansate au riscuri crescute de complicatii intra si postoperatorii).

Se opereaza cu aparate ultraperformante, cu incizii mici care permit vindecarea rapida si nu dau discomfort dupa operatie si se implanteaza cristaline de ultima generatie, de calitate excelenta. De obicei, operatia de cataracta se face cu anestezie locala si dureaza aproximativ 20 minute.
Operatia de cataracta reda nu numai vederea pacientilor, ci si starea de bine. Ca medic, constat diferenta foarte mare de atitudine intre momentul de dinaintea operatiei, cand pacientul este trist si abatut din cauza lipsei vederii, si controlul postoperator, cand pacientii sunt fericiti, multumiti ca isi pot vedea din nou familia, nepotii si serialele preferate la TV.

Operatia de cataracta se face folosind unul dintre cele mai performante aparate existente in lume, Alcon Centurion, si cristaline de calitate exceptionala produse de compania Alcon. Beneficiind de sprijinul partenerilor nostri, acum avem la dispozitie si tehnologia Verion, care ajuta foarte mult chirurgul la masuratorile necesare pentru operatie, precum si in timpul operatiei, pentru ghidaj.

Operatia de cataracta folosind aparatul Alcon Centurion presupune emulsificarea cristalinului cataractat folosind ultrasunete, irigatie si aspiratie (si de aceea un aparat performant precum Centurion ajuta foarte mult chirurgul sa obtina rezultate foarte bune) si implantarea unui cristalin artificial foldabil (pliabil). Toata interventia se face prin 3 incizii microscopice, doua de 1,2 mm si una de 2.2 mm. Deoarece incizia cea mai mare are doar 2.2 mm, recuperarea postoperatorie este foarte rapida, fara durere pentru pacient.

Compania Alcon are in portofoliul sau mai multe tipuri de cristalin artificial foldabil, permitand personalizarea implantului pentru fiecare caz in parte. Cel mai frecvent utilizam cristalin monofocal cu filtru galben (Alcon IQ), care protejeaza retina suplimentar de actiunea nociva a luminii albastre, dar si cristaline torice (care compenseaza si astigmatismul cornean al pacientului) si cristaline multifocale, pentru a permite pacientului ca dupa operatie sa nu mai necesite ochelari (la departare sau la toate distantele).

CATARACTA

Cataracta reprezinta opacifierea cristalinului si tinde sa apara la toata lumea, mai frecvent dupa varsta de 65 de ani.

GLAUCOM

Glaucomul este o afectiune oculara frecvent intalnita, in care vederea poate fi afectata ireversibil de cresterea presiunii intraoculare.

OCHIUL DIABETIC

Stiati ca pacientii cu diabet pot dezvolta afectiuni oculare din cauza diabetului care pot duce la orbire?

VEDERE BUNA LA ORICE DISTANTA

Daca esti deja purtator de ochelari de distanta si de citit si te-ai saturat sa umbli cu doua perechi de ochelari pe care sa ii tot schimbi, trebuie sa stii ca exista solutii mai bune.

Medicii nostri va vor sfatui care cristalin este cel mai potrivit pentru ochii dumneavoastra, astfel incat decizia o veti lua impreuna cu medicul. Cristalinele produse de compania Alcon au o calitate exceptionala si cele mai mici riscuri de complicatii pe termen scurt si lung (cea mai mica incidenta de opacifiere a capsulei posterioare, biotoleranta foarte buna etc).

Trimite-ne un mesaj